Czech Racing Kennel
závodní tým saňových psů / sleddogs racing team

Zuberec 2022 Mošovce 2021 MS Švédsko 2019 MS Francie 2019 Old Musher Race 2018 Louka 2018 ME Itálie 2018 Tři Studně 2015 Zuberec 2013

Zuberec 2022


Mošovce 2021


MS Švédsko 2019


MS Francie 2019


Old Musher Race 2018


Louka 2018


ME Itálie 2018


Tři Studně 2015


Zuberec 2013


<<
>>

Sezóna 2023/2024

 

Back on track

 

Samozřejmě dávno trénujem, ale nějak nebyl čas psát, v rámci budování fungl novýho kennelu, kterej aktuálně bere všechen volnej i nevolnej čas.

Letošní sezóna je a bude taková jiná. Ale aspoň to vyšlo tak, že jsme s Luc dali dokupy celou šestku. Její tři kluci: Pikyn-2018, Fleck-2019 a Lance-2019 a moje dvě holky: Azpi-2016 a Kai-2020 a Dvořkovic Meda-2018. Zkušenej mančaft, žádní ročci, dá se říct (skoro) všicik v prajmtajmu.
Lucka si trénink vzala na starost od začátku sezóny, včetně vodní a ATV free running přípravy a já se do procesu přidal až v půlce října.

Plán byl, že nějaký kolem dokola oblíbený podniky odjedem na střídačku a vrchol podzimu, dryland MS ve Španělsku, odjedu já, jelikož su stále díky Nybru 2019 nasazenej. A zimní ME necháme koňovi. Ale plánovat se nemá.

Nakonec jsem nejel ani Louku, ani Mošovce, Lucka krz svoji nemoc odpískala Lubieszow a odjela akorát MČR v Abertamech a to bohužel jen čtyřku, pač Kai hárala a Azpi pajdala. Takhle jsem si to sice nemaloval, ale co už. Takže jedinej zkušební závodní start nás čeká v Břežanech a pak rovnou do Španělska.

Zima mě překvapila. Naše mezinárodní zastřešující federace zrušila zimní ME. Nenašel se žádnej ochotnej pořadatel. Resp. prý snad jeden byl, Taloši a jejich Millegrobe. Byl jsem tam 2018. Pořadatelsky to mělo svý mouchy, ale sněhový podmínky tam bývaj na evropský poměry luxusní a zázemí supr, měli dostat druhou šancu. Za mě velká škoda, ale samozřejmě netuším, jak to ve skutečnosti bylo. Jedno je ale sichr. Ochotných pořadatelů málo. Dělat šampionát pod IFSS neláká nikoho za oceánem a zjevně jsme již v bodu, kdy ani v Evropě, tedy minimálně on-snow. Jasně, zimní podmínky jsou horší a horší, což moc nehelfne. A taky by mě zajímalo, kolikpak si IFSS nechává z každýho jednoho startovnýho, zda-li to třeba taky potenciální pořadatele neodrazuje. Velká otázka do budoucna bude, jestli a případně jak zredukovat množství kategorií, což jde ruku v ruce s množstvím tratí a tedy pořadatelskou náročností. Za mě jediný řešení je mít akorát malý a velký spřežení (počet třeba 2-4, resp. 5-8 nebo jak se kdysi běhávalo 2-3 a třeba 4-6?), tj. pouze dvě tratě a v indivindy skj 1 na trati pro malý a dvojky na trati pro velký. Děcka zachovat určitě, důchodce asi taky. Ale vyházet pulky, to ať si jezdí Skandinávci u sebe, nikdo jinej to víceméně nejezdí, stejně tak kombinace, déčkaři (resp. déčkařky) se buď naučí na lyžách nebo halt pojedou v malým spřežení, "natřískanej" open zrušit jakbysmet, ten je v Evropě odpískanej a nevyhnem se tomu to nějak divácky zatraktivnit, např. udělat vše na dvě kola, tj. s průjezdem kolem zázemí závodu. Diváků fyzicky přítomných bývá na těchto podnicích asi tak pět, z toho šest je jen náhodných kolemjdoucích, ale třeba by z toho mohly být podstatně zajímavější videa, který se pak líp prodaj do medií a příště fyzicky donde třeba i sedm lidí. Jo a přestat blbnout s nálepkou MS, je to čím dál větší trapnost (který podlehlo i ECF, teda pardon, ICF). Všecko by to mělo být max. ME s dovětkem "open". Prostě pokud to dosavadně nevzkvétá, což očividně nevzkvétá, ale festovně vadne, je potřeba to zkusit udělat jinak.
Ale to se nestane, prvně by začli skučet pulkaři, pak kombinačky, záhy holky z déčka, specialisti na pět psů, deset, třináct a především zabejčení konzervativní nostalgici palicí v devadesátkách atd. a výsledkem bude, že budem mít v kalendářu další ME/MS, který pak pro velkej pořadatelskej zájem radši zruší :-) Smutný je, že v Evropě jsou pro sprinťáky jediným vrcholem právě ty podniky pod hlavičkou IFSS. Jezdit midy, tak si člověk může vybrat minimálně ze tří krásných etapáků a kvůli dvěma dokonce ani nemusí na trajekt. A vůbec nejlepší je vzít čáru jako Rémy :-)

Tak doufám, že letošní zima bude přát a pojezdíme kdejakej špíl aspoň tadyk u nás.

Powered by Carnilove & Aptus & Optika Mencák & BALTECH! Díky!!

 

 

obec Březí
okres Žďár nad Sázavou
kraj Vysočina
stát Česká republika
světadíl Evropa
planeta Země